afbeelding blogpost

3 zaken die bepalen of jij een aanhangwagen mag huren

  • 05-07-2017
  • Juli & augustus, dé periode om met het gezin of familie op zomervakantie te gaan of met vrienden de Belgische festivals af te schuimen. En dat merken we ook aan de verhuur van onze bagagewagens! Een bagagewagen huren kan namelijk een mooie oplossing zijn bij plaatsgebrek. Je hoeft die extra valies of extra bakken bier dus niet langer thuis te laten.

    Maar er zijn natuurlijk een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden wanneer je beslist om een van onze aanhangwagens te huren. Welk rijbewijs heb je nodig? Hoeveel mag je auto trekken? Het antwoord vind je hieronder! Zo kan je steeds met een gerust hart en handige aanhangwagen op vakantie vertrekken.

    Welk rijbewijs heb je nodig voor het huren van een aanhangwagen?

    Of je al dan niet een speciaal rijbewijs nodig hebt voor het rijden met een aanhangwagen hangt af van de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) van de aanhanger. Voor een kleine bagagewagen om mee op vakantie te gaan volstaat een rijbewijs B. Heb je grootsere plannen, dan is het mogelijk dat je zal moeten beschikken over een B + code 96 rijbewijs, BE of zelfs C(1)+E.

    Hieronder een overzicht van de rijbewijzen die nodig zijn bij het huren van een aanhanger van VIO.

    Rijbewijs B

    (MTM < 750 kg)

    Met het rijbewijs B mag je een aanhanger trekken met een MTM tot 750 kg. Dit wil zeggen dat het gewicht van de aanhanger zelf + het laadvermogen maximaal 750 kg bedraagt.

    Ligt het MTM toch hoger dan 750 kg maar ligt het totale MTM van auto + aanhanger samen niet boven de 3.5000 kg, dan volstaat ook een rijbewijs B.

    VIO aanhangers die hiervoor in aanmerking komen? Onze bagagewagen en motortrailer.

    Aanhangwagen rijbewijs B + code 96

    (750 kg < MTM aanhanger < 3500 kg, MTM samenstel max 4.250 kg)

    Ligt het gewicht van de aanhangwagen tussen de 750 kg en 3500 kg én ligt het gewicht van de combinatie wagen + aanhanger onder 4.250 kg, dan dien je te beschikken over een rijbewijs B + 96.

    Aanhangwagen rijbewijs BE

    ( 750 kg < MTM aanhanger of oplegger < 3.500 kg)

    Gaat het over een aanhangwagen met een MTM hoger dan 750 kg maar maximaal 3.500 kg dan heb je nood aan een speciaal rijbewijs BE.

    Dateert jouw rijbewijs BE van voor 1/05/2013, dan mag je zelfs een aanhangwagen met MTM van meer dan 3.500 kg trekken op voorwaarde dat het totaal gewicht van de wagen + aanhanger (MTM samenstel) max. 12.000 kg is.

    VIO aanhangers waarvoor je een rijbewijs BE nodig hebt:

    Aanhangwagen rijbewijs C1E of CE

    Zijn bovenstaande volumes nog niet voldoende? Of is het trekkend voertuig een vrachtwagen? Dan zal je moeten beschikken over een rijbewijs C1E of CE.

    VIO oplegger die je kan huren met een rijbewijs CE:

     

    Onderstaande flowchart geeft de regelgeving omtrent het nodige rijbewijs voor een aanhangwagen eenvoudig weer.

    rijbewijs aanhangwagen huren

     

    Welke aanhangwagen mag mijn auto trekken?

    Check de MTM

    Niet elke wagen mag zomaar elke aanhangwagen trekken, ook al beschik je over het geschikte rijbewijs. Dit hangt af van de Maximale Toegelaten Massa (MTM) welke vermeld staat op het gelijkvormigheidsattest (COC-attest) of keuringsbewijs van je wagen. Zo mag het leeggewicht van je wagen nooit lager liggen dan de MTM van de aanhangwagen.

    Daarnaast wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen het type aanhangwagen. Een ongeremd model mag minder zwaar geladen worden dan een geremd model. De specificaties van de VIO aanhangwagens kan u terugvinden op onze website.

    Is de trekhaak gekeurd?

    Jouw wagen moet uiteraard voorzien zijn van een trekhaak, maar wat wel eens vergeten wordt is dat deze ook moet gekeurd zijn. Ongeacht de leeftijd van jouw wagen. Laat je een trekhaak installeren, dan moet je naar de keuring! Na deze keuring zal op jouw keuringsbewijs vermeld worden hoeveel gewicht je met de auto mag trekken, geremd en omgerend.

    Er zijn heel wat variaties en uitzonderingen op de voorwaarden voor het huren van een aanhangwagen/oplegger. Heel wat om rekening mee te houden dus! Twijfel je? Geen probleem, stuur ons gewoon jouw type rijbewijs, MTM wagen en toegestane trekgewicht (geremd of ongeremd) door. Wij bekijken samen met jou wat de beste oplossing is.