header: Verschil tussen een geremde en ongeremde aanhangwagen

De grootste verschillen tussen geremde en ongeremde aanhangwagens

 • 29-03-2018
 • In het uitgebreide aanbod aanhangwagens van Vio vind je zowel geremde als ongeremde aanhangwagens. Er wordt ons dan ook regelmatig de vraag gesteld: “Wat is het verschil tussen een geremde en ongeremde aanhangwagen?”.

  Het voornaamste antwoord op die vraag is echter vrij eenvoudig: het laadvermogen van de aanhangwagen.  Zoals je in één van onze vorige berichten kon lezen bepaald de MTM van de aanhangwagen een heleboel.

   

  Verschil 1: De Maximale Toegelaten Massa van de aanhangwagen

  MTM is de afkorting voor Maximale Toegelaten Massa. In België, en Europa in het algemeen, staat de MTM voor een ongeremde aanhangwagen gelimiteerd op 750kg. Dit gewicht kan je berekenen door de lading en het eigen gewicht van de aanhangwagen op te tellen.

  Opgelet, niet elke personenwagen mag een aanhangwagen slepen. De algemene regel hier is dat de MTM van je aanhangwagen niet groter mag zijn dan de helft van het Tarra-gewicht van je wagen, plus nog eens 75kg. Tarra is het gewicht van het rijklaar voertuig, dus exclusief lading en of personen.

  Klinkt ingewikkeld maar dit gewicht vind je eenvoudig terug op het COC-attest van je wagen. Dit document is beter bekend als het gelijkvormigheidsattest.

   

  Verschil 2: Wettelijke vereisten van de aanhangwagen

  Verder moet een ongeremde aanhangwagen voorzien zijn van een duplicaat van je nummerplaat. Denk er dan ook tijdig aan om een duplicaat van je nummerplaat te laten maken! De geremde aanhangwagens daarentegen zijn ingeschreven bij het DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) waardoor ze een eigen inschrijvingsbewijs en nummerplaat hebben.

   

  VIO helpt je graag verder met je keuze

  Onderstaande ongeremde aanhangers kan je bij VIO huren:

  Toch een grotere, en bijgevolg, geremde aanhangwagen nodig dan heb je keuze uit volgende huur aanhangwagens:

  Er zijn heel wat variaties en uitzonderingen op de voorwaarden voor het huren van een aanhangwagen. Heel wat om rekening mee te houden dus! Twijfel je? Geen probleem, stuur ons jouw type rijbewijs, MTM wagen en toegestane trekgewicht (te vinden op het COC-attest) door. Wij bekijken dan samen met jou wat de beste oplossing is.